divendres, 7 de setembre del 2012

Arítjol

Smilax aspera L.


Fruit d'arítjol en procés de maduració durant l'agost, cap a la punta de l'Home, la Fatarella


L'arítjol és una liana o planta enfiladissa dioica, espinosa i glabra (sense pèls), amb rizoma i tiges ramificades espinoses i entortolligades. El rizoma és divideix en nombroses tiges subterrànies; creix sobre altres plantes fixant-s'hi amb circells que surten de la base de les fulles; pot arribar a superar els 10 m.


Rama d'arítjol creixent sobre coscoll, la Fatarella


Les fulles són alternes, dures i lluents, amb el limbe, que sovint supera els 8 cm, cordiforme i espinós i el pecíol pot fer fins a 2 cm i té 2 circells a la base. Les flors masculines i femenines estan en diferents peus; tant les unes com les altres tenen les peces florals en nombre de 6 i 3 en el cas de l'ovari. El fruit és una baia vermella que de vegades es torna negra i no sol passar dels 8-10 mm de diàmetre. Cada baia té 3 pinyolets si maduren tots; el gust dels fruits és una mica fat. Floreix des del juny fins a finals de novembre i els fruits maduren a partir de final d'agost fins entrat l'hivern.




Rama d'arítjol creixent sobre coscoll, amb circells i fulles seques, la Fatarella


Viu als carrascars i garrigues, sobretot als llocs obagosos i més ombrívols. És planta mediterrània comú i de vegades abundant a la comarca.

S'hi han diferenciat diverses varietats depenent de la fulla. A la comarca hi podem trobar la varietat altissima de limbe foliar gran i ample i amb poques espines, i la varietat aspera amb el limbe més estret i molt espinosa. Sovint les formes són intermèdies.

És el que en castellà s'anomena zarzaparrilla; això no obstant, les que s'han fet servir amb usos medicinals són les "zarzaparrilles" americanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...