dissabte, 15 de setembre del 2012

Cerretes

Tragus racemosus (L.) All.




Planta en fruit el mes d'agost, Faió


Les cerretes és una planta anual que creix en petites mates en forma fasciculada, tota ella amb pilositat dura, no sol superar de gaire els 30 cm.



Detall de la tija, Faió


Les fulles són curtes i tenen una beina atapeida i inflada; de llargada no superen els 5 cm i sovint estan disposades densament a la tija.



Detall de la inflorescència en fruit el mes d'agost, Flix


La inflorescència és una panícula en apariència d'espiga, no gaire atapeïda, que fa fins a uns 10 cm de llargada, sovint és més curta. Les espícules tenen una sola flor que està protegida per dues glumes, la superior amb varis rengles amb agullons en forma d'ham (uncinats) que s'enganxen als animals i les llavors es dispersen pel procés anomenat zoocòria. Les peces florals, la lemma i la pàlea queden amagades per les glumes.



Detall de la inflorescència en fruit immadur el mes d'agost, Vinebre



Viu en erms, indrets trepitjats (calcigats), camps de conreu sobretot de regadiu en llocs sorrencs; també la podem trobar a la via del ferrocarril.

És planta més aviat rara que la vàrem detectar a finals dels anys 80 a la nostra zona; sembla estar en franca expansió gràcies a conreus i vies de comunicació.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...