diumenge, 16 de setembre del 2012

Escabiosa blanca, falla



Cephalaria leucantha (L.) Roem. et Schultes




Inflorescència, s'observen les bràctees verdoses o marronoses i les flors blanques, la Fatarella


L'escabiosa blanca o falla és una herba perenne de la família de les dipsacàcies, de base una mica llenyosa que perd les fulles a la canícula, durant la floració.



Inflorescència, s'observen les bràctees verdoses o marronoses i les flors blanques, la Fatarella


Les flors estan protegides per bràctees formant un capítol. És fàcil confondre-la amb una planta de la família de les compostes. Els capítols fan fins a 3 cm de diàmetre, les flors tenen la corol·la blanca i fan fins a 15 mm de llargada, les bràctees son molt endurides i fans fins a 7 mm de llargada, entre les flors i ha unes esquames  Les fulles estan molt dividides en segments estrets i desapareixen al temps de la floració. El fruit té una petita coroneta a la part superior. La floració és a l'estiu i la fructificació comença a finals d'agost.



Inflorescència en fruit, s'observen les bràctees marronoses entre els fruits, la Fatarella


Viu als fenassars i matollars, més rara a les garrigues, li agraden les zones de més altitud i és molt rara per davall dels 300 m; li agraden també les carenes ventoses i creix sobre rocam en diferents indrets, com ara la serra de Tormo, entre d'altres.

Desconeixem els seus usos en medicina popular.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...