divendres, 14 de setembre del 2012

Lleteresa prostrada


Chamaesyce prostrata (Aiton) Small


Plantes de lleteresa prostrada en un conreu d'auberginyers amb reg gota a gota, Vinebre


Planta herbàcia repent o rarament una mica erecta, molt ramificada, més o menys pilosa, sobretot en una línia longitudinal a la tija.




Detall d'una rama rastrera de lleteresa prostrada, en flor a l'agost, Vinebre


Les fulles són elíptiques o orbiculars, una mica piloses o glabres, oposades, obtuses i de 6 x 6 mm com a màxim, no tenen cap taca fosca al limbe.


Detall d'una rama florida de lleteresa prostrada, en flor a l'agost, Vinebre


Les flors, anomenades ciatis, tenen unes glàmdules blanquinoses enteres; els fruits són càsules de secció trígona amb pèls, blanquinoses als angles o carenes (comisures); les llavors, diminutes, tenen fins a 7 solcs difícilment visibles a ull nu. 



Hàbitat de la lleteresa prostrada, Vinebre


Viu en herbeis com a mala herba de terres de conreu de regadiu. No l'havíem detectat a principis dels 90; ara es troba en llocs molt localitzats i no és tan comú com altres lletereses de fulla oposada. També ha envaït vies de trànsit, des de camins fins a les vies del ferrocarril. És, en general, més aviat rara a la comarca, però molt abundant als indrets en què es cria. L'hem detectat a tots els pobles de la nostra zona.

És una planta invasora d'origen tropical.

Altres detalls i fotografies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...