dijous, 13 de setembre del 2012

Herba presseguera

Polygonum persicaria L., Sp. Pl.: 361 (1753)

Inflorescència d'herba presseguera, Ascó (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, setembre de 2012

L'herba presseguera és una herba anual de la família de les poligonàcies, arriba fer quasi 1 m, és erecta però la part alta es torna pèndula quan madura; a la tija, els nusos inferiors tenen arrels de vegades amb estolons superficials.


Detall d'inflorescència d'herba presseguera, Ascó (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, setembre de 2012

Les flors estan agrupades en inflorescències en forma d'espigues, molt estretes i tenen 5 pètals diminuts, fins a 3 mm, blanques o roses; els fruits són aquenis de fins a 3 mm, trígons, negres i brillants. En flor des de primavera fins a l'hivern.


Fulla d'herba presseguera, Ascó (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, setembre de 2012

Les fulles són lanceolades de fins a 10 cm de llarg, sovint tenen una marca central negra a la part central del limbe; tenen el marge denticulat o/i amb cilis; la base de les fulles està envoltada per una òcrea (mena de bràctees soldades que les envolten) pilosa.


Rama d'herba presseguera, Ascó (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia,
 setembre de 2012


Viu a la vora de l'Ebre i al costat d'altres corrents d'aigües, en herbassars humits vora les sèquies dels horts i tolls en general (Bidention, Polygono-Chenopodion).

És comú i abundant al seu hàbitat.

Distribució holàrtica, esdevinguda cosmopolita.

Conté tanins i s'ha utilitzat com a astringent contra la diarrea i vulneràries aplicant empast de fulles picades; es possen en forma d'emplast per tal de parar les hemorràgies i actua positivament sobre les llagues  i altres úlceres dèrmiques.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...