dimecres, 12 de setembre del 2012

Gram d'aigua

Paspalum distichum L.


Herbassar de gram d'aigua, Vinebre, florida a l'agost


El gram d'aigua és una gramínia amb la inflorescència digitada, normalment amb dues espigues; l'espiga terminal és pedunculada, té un fascicle de pèls a la base del peduncle, té un rizoma sovint molt llarg i les tiges ajagudes formant un herbassar molt dens. Sovint la planta supera el metre i mig de llarg.




Detall de la tija, Riba-roja d'Ebre


A diferència del serreig d'arrós la gluma no és tan pilosa i les beines superiors són piloses a la gorja; la lígula no supera els 3 mm i el limbe fa uns 15 cm de llarg i menys d'1 cm d'ample; les espigues no superen de gaire els 5 cm, les espícules arriben als 3,5 mm de llargada i la meitat d'amplada. Floreix del juliol al octubre.



Inflorescència dística, Ascó


Molt proper al serreig d'arrós del que se'n diferencia, entre d'altres caràcters, pel nombre d'espigues de la inflorescència .

Viu en herbassars humits vora l'Ebre, en llocs llarg temps inundats i que quasi mai queden en eixut. Fa uns herbassars molt densos on no creixen altres espècies.

És una planta naturalitzada que ha envaït la nostra comarca en els darrers 30 anys, ara és comuna i en indrets molt abundants.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...