dimarts, 4 de setembre del 2012

Barballó o espígol comú

Lavandula latifolia Medik.


Inflorescència amb les flors labiades de l'espígol, Riba-roja d'Ebre


L'espígol és una mateta llenyosa molt petita que, en estat vegetatiu, no arriba als 40 cm; a la primavera treu les tiges herbàcies que floreixen i que poden arribar a superar 1 m. Tota ella coberta d'una pilositat blanquinosa. La tija florífera és de secció quadrada i ramificada.



Fulles estretes i allargades d'espígol, molt oloroses, Ascó



Les fulles oposades són lanceolades i fan fins a 6 cm de llarg per poc més d'1 cm d'ample les més grosses; són piloses amb els pèls estrellats i recobertes de diminutes glàndules que porten l'oli essencial que li dóna l'olor característic.



Inflorescència amb flors obertes i fructificades, i les bràctees primes i allargades
característiques d'aquesta espècie, la Fatarella



La inflorescència té forma d'espiga i les flors estan agrupades en verticil·lastres i protegides per bràctees primes i allargades. Les flors són molt oloroses i atreuen els insectes que són els encarregats de la pol·linització. Tenen els pètals soldats en forma de tub i la corol·la presenta dos llavis molt evidents; el calze té els sèpals soldats i amaga el fruit al seu interior. El fruit (núcules) està dividit en quatre parts. Encara que la floració es pot avançar o allargar, l'espígol sol estar florit durant els mesos de juliol i agost.




Inflorescència amb flors obertes vistes lateralment  i les bràctees primes i allargades
 característiques d'aquesta espècie, la Fatarella


Viu als matollars aclarits sovint en sòl pedregós o, fins i tot, rocós; més rarament a les brolles de xipell i coscoll. És comú a la nostra comarca amb preferència per les zones més altes.

És molt semblant a l'espigol ver (L. angustifolia) d'aroma més fi que el barballó. Les dues espècies es cultiven per extreure'n els olis essencials per a perfumeria i altres usos. Encara avui s'utilitza entre els ocellaires per ajudar en la muda i en les possibles infeccions de caderneres, verderols, gafarrons, etc. També s'utilitza en infusió com a digestiu, pel mal de panxa; com a estimulant i com a desinfectant de la gola, en glopeig; en maceració amb alcohol s'utilitza per fer fregues i també com a relaxant en un bany corporal amb infusió a l'aigua. No obstant això les propietats de l'espígol ver són més accentuades.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...