dilluns, 3 de setembre del 2012

Xereix aferradís

Setaria verticillata (L.) Beau


Espiga i fulla de xereix aferradís, Vinebre

El xereix aferradís és una herba anual de la família de les gramínies, creix erecta i de manera cespitosa, sovint fa més de 40 cm d'alçada.



Espiga i fulla de xereix aferradís, Vinebre

La inflorescència és allargada i molt aspra si es passa els dits de dalt a baix; aquest fenomen és degut a que les setes de les flors tenen denticles retorsos els quals s'adhereixen fortament a la roba i és molt difícil de netejar-la de les llavors. És així com les llavors es transporten. Aquest fenomen de dispersió de les llavors per part dels animals s'anomena zoocòria. La inflorescència, encara que densa, sovint està interrompuda i s'hi endevinen grups de flors en verticils, sobretot quan encara les flors no han madurat. Floreix cap a l'estiu i fins ben entrada la tardor.



Tija amb nus i fulles de xereix aferradís, Vinebre

Les fulles són estretes, allargades i amb els nervis paral·lels com a totes les gramínies. La part basal és una beina que tanca la tija i, entre la beina i el limbe, té unes petites orelletes ciliades. A la base del limbe hi ha una lígula que no passa dels 2 mm.

Viu als horts, camps de regadiu i als herbarssars de les vores dels camps i camins; és a dir, és una herba ruderal a qui agraden els sòls nitrogenats i al menys una mica humits. Ésta considerada com una mala herba i és dificil d'eradicar.

És molt comú i abundant a tota la comarca.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...