diumenge, 2 de setembre del 2012

Lletsó de paret, llicsó

Sonchus tenerrimus L.



Planta de lletsó en un erm, Flix, Vingalis de Lloret, desembre de 2012

El lletsó de paret és una herba perenne o, més rarament, anual, de la família de les compostes, glabra, erecta, ramificada, fràgil, amb làtex blanc abundant; de vegades supera el mig metre d'alçada.



Fulla auriculada de lletsó en un erm, Flix, Vingalis de Lloret, desembre de 2012

Fulles auriculades, amplexicaules, dentades, pinnatipartides o pinnatisectes, anvers verd clar i revers glaucescent; els segments foliars són de formes variables però amb la base estrangulada; aurícules allargades i agudes.



Tija de lletsó en flor, Flix, Vingalis de Lloret, en un erm, desembre de 2012

Inflorescència de lletsó en un erm, Flix, Vingalis de Lloret, desembre de 2012

Inflorescència amb varis capítols al capdamunt; receptacles sense bràctees; base del capítol i gemmes axil·lars amb un toment blanquinós; bràctees més llargues que el tub de la corol·la disposades en diverses fileres, verdes amb un voraviu negrós.



Capítol floral de lletsó en un erm, Flix, Vingalis de Lloret, desembre de 2012

Flors ligulades, grogues, les exteriors una mica més llargues que les centrals; estil i estigma d'un marró clar o verdós.



Receptacle sec amb les bràctees d'un capítol floral de lletsó en un erm, Flix, Vingalis de Lloret, desembre de 2012

Fruit -aqueni rugós- amb plomall (papus) de lletsó en un erm, Flix, Vingalis de Lloret,  desembre de 2012

Fruit en aqueni bru clar, solcades longitudinalment i rugoses transversalment, de 2,5 x 3,5 cm; papus blanc, amb pèls simples de fins a 8 mm.



Plantes de lletsó, Flix, Vingalis vers la Palma, vores d'un bancal, desembre de 2012


Habita les vores dels camps i les xarxes viàries, especialment comú a les parets i runams (Ruderali-Secalietea, Parietarietalia). És planta de distribució mediterrània.

Molt comú i, de vegades, abundant a tota la comarca.

Tant el lletsó de paret com alguns altres congèneres seus (Sonchus spp.) es menjaven en temps de penúries durant la guerra civil. S'ha considerat com a planta de propietats diürètiques i també s'anomena "pixallits".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...