dissabte, 13 d’octubre del 2012

Ailant

Ailanthus altissima (Mill.) Swingle



Exemplar d'ailant a la costa de Monselló, Flix vers Riba-roja, octubre de 2012

L'ailant és un arbre caducifoli de la família de les Simarubàcies. És originari de Xina i un invasor molt important al nostre país; és de creixement molt ràpid i arriba a fer uns 15 m i quasi 1 m de diàmetre. Pot ser una espècie monoica o bé dioica. És considerada una planta molt nociva en diversos països del món.




Exemplar d'ailant a la costa de Monselló, Flix vers Riba-roja, octubre de 2012

El seu fullam és molt dens i d'una olor més aviat desagradable, d'anacards podrits; aquesta olor és especialment forta als peus masculins.



Folíol de fulla composta  d'ailant a la costa de Monselló,
Flix vers Riba-roja, octubre de 2012

Les fulles són caduques i molt grans, de vegades superen el mig metre; són compostes amb un nombre -10-30 parells o més- imparell de folíols. Els folíols tenen la base asimètrica, són lanceolats i alguns poden superar els 10 cm de llarg.




Rama en fruit d'ailant a la costa de Monselló,
Flix vers Riba-roja, octubre de 2012

Les flors estan agrupades en panícules de fins a 50 cm,  són de color vermellós o blanquinós i tenen 5 sèpals en forma de copa i 5 pètals una mica pilosos per dins. Floreixen cap a l'abril.

Els fruits són sàmares, petites llavors envoltades per una ampla ala d'uns 2,5 x 1 cm, de color verd vermellós que esdevé marron clar quan és madur i sec; alguns poden quedar a l'arbre fins el rebrot de les noves fulles de la temporada següent i finalment són transportats pel vent.

El número de fruits per arbre supera de llarg varis milers. Els fruits maduren a l'agost i al setembre.




Detall de fruit alat d'ailant a la costa de Monselló,
Flix vers Riba-roja, octubre de 2012

Normalment cultivat en jardins i parcs, l'hem vist naturalitzat en diversos llocs de la nostra comarca, sobretot a les àrees properes als pobles.

S'ha utilitzat molt en medicina popular xinesa per a diversos tractaments de malalties mentals i com a astringent, entre d'altres usos.

S'ha utilitzat com a planta nutrícia de la papallona Samia cynthia, productora de seda; és per aquest motiu que és va introduir a Europa a finals del segle XVII (cap al 1720) i plantat cap al 1751 per Bernard de Jussieu.

Aquesta espècie produeix una substància química que inhibeix el creixement d'altra vegetació al voltant, aquesta substància és més concentrada a les arrels i actua com a herbicida en el cas de moltes gramínies.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...