diumenge, 14 d’octubre del 2012

Caquier

Diospyros kaki L.


Caquier en plena fructificació, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012


El caquier és un arbre caducifoli de la família de les ebenàcies como el banús. Sexualment pot ser monoic de flors hermafrodites o dioic amb peus masculins i altres femenins, però per al cultiu es fan servir sols els peus femenins per tal que es reprodueixin per partenocàrpia -sense fecundació- i així evitar la formació de llavors. En el cas de plantacions de peus amb flors hermafrodites o dioiques la pol·linització la fan els insectes. Pot superar els 10 m d'alçada.



Tronc de caquier, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

Sovint els peus francs, com en altres espècies cultivades, no són de l'espècie empeltada; en aquest cas del caquier són de congèneres com ara Diospyros lotus d'origen africà i naturalitzat en boscos de ribera del País Basc. La fusta és molt dura i és similar a la del banús però més clara.




Fulles i fruits immadurs de caquier,  Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

Les fulles són enteres, el·líptiques, una mica dures o coriàcies, d'un verd viu o brillant per l'envers i blanquinoses pel revers; es tornen rogenques abans de caure.

Les flors són tetràmeres. Tenen un calze, amb els lòbuls amplis, que no es desprèn ni en la maduració del fruit; la corol·la és de color  blanc-crema i recorda la de la taronja; la floració és estival.




Fruits madurs de caquier,  Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

El fruit recorda la tomata, no sol superar els 15 cm de diàmetre, la pell és poc gruixuda i se sol escardar amb la maduració, la polpa és dolça però astringent per la presència de tanins si encara no ha acabat de madurar. Fructifica i madura ben entrat el mes d'octubre.






Caquier en plena fructificació, Riba-roja d'Ebre, octubre de 2012

El seu origen és probablement asiàtic. A la Península Ibèrica es cultiva des de final del segle XIX; el seu cultiu s'ha fet més important a partir de la dècada dels 60.

La seva producció és molt important al País Valencià, especialment a la Ribera del Xúquer.

El seu ús afavoreix la formació de vitamina A, també té un alt contingut en vitamina C. Com a important antioxidant s'ha vingut utilitzant en medicina popular contra determinades malalties degeneratives; també se'n fa ús contra afeccions gàstriques com ara la diarrea.

A la cuina, a més del seu consum en fresc, se'n fa melmelades, gelats tipus sorbet, pastissos, etc.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...