dijous, 18 d’octubre del 2012

Forcadella

Digitaria sanguinalis (L.) Scop.



Inflorescència subdigitada de forcadella, Riba-roja, les Sènies, octubre de 2012


La forcadella és una planta herbàcia de la família de les gramínies. Recorda força el Cynodon dactilon. Té les tiges ascendents i radicants, rarament supera els 2 pams.

La inflorescència està formada per vàries (fins a 10) espigues en disposició (sub)digitada; les espigues, de disposició erecta, superen sovint els 10 cm de llarg i uns 2 mm d'amplada; el raquis de les espiguetes té secció triangular i és una mica alat; les espiguetes estan agrupades de 2 en 2; les glumes superiors són trinervades i arriben a fer la meitat de l'espigueta, la gluma inferior és molt petita; el lemma és 5-7 nervat. Floreix de finals de juliol fins a l'octubre.




Fulla de de forcadella, Riba-roja, les Sènies, octubre de 2012


Les fulles són piloses a la part de la beina i amb una lígula que no supera els 2 mm; arriba al pam de llargada i fa poc més d'1 cm d'amplada.





Hàbitat típic de la forcadella,  Riba-roja, les Sènies,
octubre de 2012


És tracta d'una planta introduïda a la nostra comarca en els darrers 30 anys; ara és comú i abundant als herbassars humits i als camps de fruiters de regadiu, també ha colonitzat alguns herbassars de la vora de l'Ebre.

És una planta que ha colonitzat una bona part de les zones temperades de tot el món. Originària, probablement d'Àsia, Àfrica i  Amèrica.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...