Translate

dilluns, 14 d’octubre de 2013

Serrana fosca

Cyperus  fuscus L., Sp. Pl.: 46. 1753
=Cyperus calidus A. Kern. in Oesterr. Bot. Z. 14: 84. 1864
=Cyperus virescens Hoffm., Deutschl. Fl., ed. 2, 1(1): 21. 1791Serrana fosca en flor, la Fatarella (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, agost de 2011

Planta herbàcia cespitosa anual de la família de les ciperàcies; tiges fasciculades, nombroses, de secció trígona, de fins a 5-15 cm, poc o molt rarament arriba a 0,5 m.


Plec d'herbari de serrana fosca en flor, la Fatarella (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia,
agost de 2011 [FLS11173]

Fulles de fins a 12 x 0,5 cm, més curtes que la tija, poc o escàbrides als marges, basals, lígula molt curta, beines de color fosc.


Serrana fosca en flor, la Fatarella (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, agost de 2011

Serrana fosca en flor, la Fatarella (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, agost de 2011

Inflorescència terminal en umbel·la (antela) simple o composta, laxa, amb fins a 12 radis (rames) principals o primàries desiguals de fins a més de 4 cm; espiguetes (espigues) de fins a 7 x 3 mm, linears o lanceolades de color fosc, agrupades en fascicles subesfèrics de fins a 7 cm de diàmetre; 2-4 bràctees, la inferior més llarga que la inflorescència, de fins a 9(15) x 04 mm, una mica escàbrides als marges; glumes de fins a 1,5 x 1,2 mm dístiques i imbricades; 2 estams exserts a l'antesi; estil amb 3 estigmes exserts.


Floreix del maig al novembre.

Fruits en aqueni de fins a 1,1 x 1 mm, de com a màxim dos terços de la gluma, de secció trígona, verdosos o de color clar.Serrana fosca en flor, la Fatarella (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, agost de 2011

Serrana fosca en flor, la Fatarella (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, agost de 2011

Habita els herbassars vora el riu i els herbeis en zones temporalment inundades vora corrents d'aigua, rierols, etc. (Magnocaricion, Isoeto-Nanojuncetea)).

És comú vora l'Ebre i més rara a la resta, no gaire abundant.

Distribució europea i mediterrània.


D'altres serranes pujades:


Creat a data: 16/X/2013, 23:00 h. 

Actualitzat a data: 16/X/2013, 23:00 h.

2 comentaris:

  1. Ben complicades les inflorescències de tots aquests Cyperus. No tenia ni idea de la seva anatomia íntima. Gràcies Ferràn per explicar-ho d'una manera tan didàctica i senzilla. Salutacions cordials.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Juan, el problema es que s'han donat noms molts diversos i de vegades incompatibles entre ells, llàstima que s'hauria de fer una introducció llarga, perquè per exemple en en aquest grup s'utilitza indistintament espigueta, espiga, espícula pel mateix òrgan mentre que a les gramínies no, com també el cas de flor=gluma que no és ni tan sols acceptable, però de vegades és difícil -pels que en sabem poc- la utilització del llenguatge ,,, ei! la intenció és bona ... jajaja

      Elimina