Translate

dimarts, 18 de setembre de 2012

Fonoll

Phoeniculum vulgare L.


Umbel·la amb fruit de fonoll, la Palma d'Ebre

El fonoll és una planta perenne de la família de les apiàcies. Les tiges s'assequen i desapareixen a l'hivern; sovint arriba a superar els 2 m.


Umbel·la amb fruit de fonoll; una mosca que pol·linitza les flors, la Palma d'Ebre


Les fulles estan molt dividides en segments molt estrets i allargats amb la base que embeina la tija. Les flors groguenques estan agrupades en umbel·les laxes; els fruits són petits i d'un groc verdós quan encara no són madurs, després esdevenen d'un color marronós. Floreix a l'estiu i fructifica a la tardor.


Fulla de fonoll, la Palma d'Ebre


És una planta molt emprada en medicina popular a la cuina o en perfumeria i cosmètica. El gust recorda l'anís pel seu contingut en anetol. Té contingut important en diverses vitamines i altres elements com ferro, magnesi i fòsfor.

El seu ús a la cuina és principalment en pastisseria i en l'elaboració de diverses varietats de curris indis. La planta tendra es barreja en amanides a molts països europeus i orientals, també s'usa en la confecció de licors anisats. A la nostra comarca no és rar posar fonoll a la preparació d'olives per menjar.

Una de les varietats, var. dulcis, és molt conreada a Itàlia i la base de les fulles formen una mena de bulb, molt apreciat culinàriament, en vinagreta o gratinat amb patates i beixamel.

Com a ús en medicina popular s'ha utilitzat en infusions pels mals de ventre i com a reforçant i tonificant general.És una de les plantes nutrícies de la papallona rei (Papilio machaon).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada